Ravintotase 2012 - maidon ja maitovalmisteiden kulutus Suomessa

Suomalaiset kuluttivat vuonna 2012 keskimäärin 182 kiloa nestemäisiä maitotuotteita (maitoa, piimää, jogurttia, viiliä ja kermaa), 79 kiloa viljaa, 78 kiloa lihaa, 59 kiloa hedelmiä ja 57 kiloa vihanneksia henkeä kohti.

Tiedot ilmenevät Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) Ravintotase 2012 – laskelman ennakkotiedoista. Ravintotase on Suomea koskeva, vuosittain tehtävä tärkeimpien elintarvikeryhmien kokonaislaskelma. Ravintotaseen kulutusluvut perustuvat elintarvikeryhmien kotimaiseen tuotantoon ja laskelmissa huomioidaan mm. vienti ja tuonti. Ravintotaseen avulla voidaan seurata elintarvikkeiden kulutuksen muutoksia hyvinkin pitkällä aikavälillä, sillä laskelmia on tehty vuosittain jo 1950 –luvulta lähtien.
Maidon kulutuksen lasku kääntynyt lievään kasvuun
Maidon kulutuksen vuosikymmeniä jatkunut lasku on viime vuosina hidastunut ja näyttää nyt kääntyneen jopa hienoiseen kasvuun. Maitoa kulutettiin vuonna 2012 keskimäärin 130 litraa henkeä kohti. Kulutus kasvoi hieman, noin 4dl, edellisestä vuodesta. Maidosta noin puolet oli kevyt- ja ykkösmaitoa, 40% rasvatonta ja 10% täysmaitoa. Rasvattoman maidon kulutus väheni hieman ja täys- sekä kevytmaidon käyttö vastaavasti kasvoi.


Maidon kokonaiskulutus kasvoi hieman v 2012. Maitolaatujen suosion välillä on tapahtunut muutoksia: rasvaton maito on kääntynyt hieman laskuun ja kevyt- sekä täysmaito kasvuun. Lähde: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, Ravintotase 2012 (ennakko).

Maitotuotteiden kulutustottumuksissa tapahtuu muutoksia
Piimän kulutus ( 11,5 l/henk/v) ei juuri muuttunut edellisvuodesta. Tämä on mielenkiintoinen havainto, sillä Suomessa hyvin pitkään jatkunut piimän juonnin selvälasku näyttää pysähtyneen ja uusi kiinnostus piimää kohtaan nostaa päätään. Viilin ja jogurtin kulutus laski hieman vuonna 2012 ja kerman kulutus kasvoi 6%.

Voin kulutus lisääntyi vuonna 2012 hieman, mutta kasvu on pienempi, kuin edellisenä vuonna. Juustoa syötiin 22 kiloa henkeä kohti, eli kilon verran edellisvuotta enemmän. Ravintotaseessa juustojen kulutusmäärään lasketaan mukaan myös raejuusto ja maitorahka. Osa juustojen kulutuksen kasvusta selittyy maitorahkan kulutuksen kasvulla.


Maitotuotteiden kulutuksessa Suomessa on tapahtunut suuria muutoksia vuosikymmenien aikana. Lähde: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, Ravintotase 2012 (ennakko).

Tutustu tarkemmin Ravintotase 2012 laskelmiin >>
KIRJAUDU
Käyttäjätunnus:
Salasana:
Unohtuiko käyttäjätunnus tai salasana? »
Tunnus vahvistamatta? »
SUOSITTELE SIVUA

Suosittele tätä sivua kollegallesi
Sivukartta * Yleiset käyttöehdot * Tietoturvaohje * © 2014 Valio Oy