Numero 8 / 2004


Voimariini muuttuu Oivariiniksi 2005 alussa, 
koska EU:n säädökset sallivat "voi" sanan 
käytön vain sellaisten tuotteiden nimessä, 
joiden rasvaosa on kokonaan maitorasvaa.

 

Voimariinista tulee Oivariini

Valion Voimariini muuttuu Oivariiniksi 2005 alusta. Nimenmuutos johtuu EU:n säädöksestä, jonka mukaan sanaa "voi" saa käyttää vain sellaisten tuotteiden nimissä, joiden rasvaosa on kokonaan maitorasvaa.

Voimariinin koostumus ja pakkaus säilyvät nimeä lukuunottamatta entisellään. Voimariinissa on maitorasvan lisäksi kasviöljyä, joka pehmentää koostumusta ja helpottaa levittyvyyttä. Voimariini 


Sisältö 8/04

Maito ja Me

Edelliset numerot

Toimitus

on Suomen suosituin leivänpäällyslevite, jota myydään yli 10 miljoonaa kiloa vuodessa eli 2 kg Voimariinia jokaista suomalaista kohti.

Tänä vuonna Voimariinin myynti on kasvanut 4,9 % vuoteen 2003 verrattuna, kun samaan aikaan leivänpäällyslevitteiden markkina on kasvanut vain 0,6 %.

Voimariinin uusi nimi oli haussa pitkään. Oivariini loksahti heti kohdalleen, nimen keksinyt copywriter Helena Tuomela kertoo. -Oivariini maistuu sanottuna samanlaiselta kuin Voimariini. Lisäksi nimi kuvastaa itsessään hyvää makua, laatua ja monikäyttöisyyttä.

Voimariinia 25 vuotta

Valio toi Voimariinin markkinoille 1979, kun eduskunta hyväksyi lain, joka salli kasviöljyn sekoittamisen maitorasvaan. Tuote oli jo ennen lainmuutosta kehitetty valmiiksi.

Voimariini oli Valion vastaus ns. jääkaappimargariinien käytön lisääntymiselle. Voi- kasviöljyseos levittyy heti kylmästä otettuna hyvin leivälle ja siinä on voin jäljittelemättömän hyvä maku.

Ruotsissa vastaavanlaista voin ja kasviöljyn sekoitusta oli valmistettu jo kymmenen vuotta aikaisemmin ja se oli saanut hyvän menekin markkinoilla.

Voimariinia valmistettiin aluksi Äänekosken meijerissä. Jo saman vuoden 1979 lopussa valmistus aloitettiin myös Kiuruveden meijerissä. Nykyisin Voimariini ja Valion kaikki ravintorasvat valmistetaan Seinäjoen tehtaassa.

Alkuperäinen Voimariini on normaalisuolainen, 1,5 %, ja siinä on 80 % rasvaa, voita 60 % ja kasviöljyä 20 %. Tuoteperheessä on lisäksi voimakassuolainen ja vähäsuolainen vaihtoehto sekä pehmeästi levittyvä ja vähärasvaisempi Voimariini. Uusin tuote on Juokseva Voimariini, joka tuli valikoimaan vuonna 2002.

 

 

 alkuun Sisältö 8/04 | Maito ja Me | Edelliset numerot | Toimitus